De 10 soorten infographics (gebruik, voorbeelden en best practices) (2024)

Als je informatieve en statistische infographics begint te maken, zul je je realiseren dat bepaalde soorten infographics een geweldige manier zijn om specifieke soorten gegevens of informatie over te brengen.

Proces infographics werken bijvoorbeeld goed met stapsgewijze gidsen, terwijl historische gegevens opvallen als je ze presenteert met tijdlijn infographics.

Deze bron leidt je door de verschillende soorten infographics, de kenmerken van elke infographic indeling en wanneer je ze moet gebruiken.

Ook behandelen we de best practices voor het maken van een infographic, voorbeelden en downloadbare sjablonen voor verschillende soorten statistische infographics.

Na het lezen van deze gids zul je meer zelfvertrouwen en kennis hebben bij het kiezen van het meest effectieve type infographic voor jouw doeleinden op het gebied van visual storytelling.

Je kunt ook mee volgen door een gratis account aan te maken en toegang te krijgen tot de infographic maker van Piktochart, die een uitgebreide galerij met kant-en-klare infographic sjablonen heeft.

De 10 soorten infographics

De manier waarop mensen informatie consumeren en vasthouden, is door de eeuwen heen veranderd.

Maar volgens Colin Ware, directeur van het Data Visualization Research Lab aan de Universiteit van New Hampshire, blijft één ding hetzelfde: wevergaren meer informatie via ons gezichtsvermogen dan via alle andere zintuigen samen.

Het is geen verrassing dat informatieve infographics 30 keer meer kans hebben om in hun geheel gelezen te worden dan berichten in platte tekst.

Daarom blijft een goed ontworpen statistische infographic een topkeuze om complexe informatie te vereenvoudigen en tegelijkertijd de deelbaarheid te vergroten.

Het goede nieuws is dat iedereen verschillende soorten infographics kan maken en ze voor veel meer dan alleen digitale marketing kan gebruiken!

Voordat je aan de slag gaat, moet je je huiswerk doen en de basisprincipes van het maken van een infographic begrijpen.

Het loont bijvoorbeeld de moeite om te weten welke indeling goed werkt bij een bepaald type inhoud en bij specifieke datavisualisaties.

Scroll naar beneden voor meer informatie over de 10 verschillende stijlen die je kunt gebruiken als je de volgende kee een presentatie gaat maken, een e-mailnieuwsbrief indrukwekkender eruit laat zien, een blogpost ontwerpt, een rapport opstelt of een plan maakt voor je social media inhoud.

Als je liever kijkt dan leest, is hier een handige videosamenvatting van deze blogpost:

Laten we beginnen!

  1. Tijdlijn infographic
  2. Proces infographic
  3. Informatieve infographic
  4. Kaart infographic
  5. CV infographic
  6. Lijst infographic
  7. Datavisualisatie infographic
  8. Vergelijking infographic
  9. Flowchart infographic
  10. Stroomdiagram infographic

1. Tijdlijn infographic

Een infographic met tijdlijn is ideaal als je één van deze doelen hebt:

  • Historische ontwikkeling laten zien door middel van tijdlijnen.
  • Een evenement plannen.
  • Een opeenvolging van gebeurtenissen markeren.
  • Je publiek mee op reis nemen.
  • Deel een verhaal in chronologische volgorde.
  • Stel de verwachtingen van het publiek vast over hoelang een proces zal duren.
  • Deel mijlpalen op verschillende social media platforms.

Van het delen van de oorsprong van een nagerecht tot het presenteren van een overzicht van belangrijke statistieken van je werkverleden, met een infographic met tijdlijn kun je in visuele content laten zien hoe een idee, project of verhaal tot stand is gekomen.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor tijdlijn infographics:

Zorg dat je tijdlijn infographics opvallen en gemakkelijk te begrijpen zijn voor je publiek met behulp van de onderstaande best practices.

Gebruik de infographic maker voor tijdlijnen van Piktochart door je aan te melden voor een gratis account.

  • Gebruik eenvoudige pictogrammen om belangrijke punten in je tijdlijn te illustreren.
  • Benadruk elk belangrijk punt door kleuren te laten contrasteren en lettergroottes aan te passen.
  • Verbind verschillende punten in de tijd met een lijn (gebruik lijngrafieken als inspiratie).
  • Label belangrijke punten op de juiste manier en schrijf indien nodig een korte beschrijving, zoals in de onderstaande infographic sjabloon voor de tijdlijn.
  • Laat iemand anders naar je afgewerkte inhoud kijken en vraag om feedback. Een extra paar ogen van een teamlid of collega zal ervoor zorgen dat je visuele inhoud geen fouten bevat. Deze best practice is ook van toepassing op de rest van de onderstaande soorten infographics.

Bekijk deze sjabloon

2. Proces infographic

Proces infographics zijn één van de beste infographic formaten als je één van deze doelen hebt:

  • Een complex proces opsplitsen in gemakkelijk te begrijpen stukjes informatie.
  • Een samenvatting geven van stappen in een proces.
  • Een procedure visualiseren.

Gebruik proces infographics als je wilt dat je publiek de details van een proces of procedure snel kan onthouden.

De onderstaande proces infographic sjabloon legt een complex concept uitstekend uit voor leken – de verschillende fasen van een klinisch onderzoek.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor proces infographics

Of het nu gaat om het goed bewaarde kookrecept van je familie of een inwerkproces voor nieuwe klanten in je bureau, een effectieve proces infographic is het resultaat van de volgende best practices voor informatieontwerp:

  • Wijs een kleur toe aan elke stap in je infographic.
  • Gebruik richtingaanwijzingen zoals pijlen, nummers of lijnen om lezers naar de volgende stap te leiden.
  • Bespaar ruimte met de S-vorm zoals geïllustreerd in het onderstaande proces infographic voorbeeld.
De 10 soorten infographics (gebruik, voorbeelden en best practices) (4)

Deze visual bewerken

3. Informatieve infographic

De informatieve infographic indeling is een populair type infographic en is perfect als je een infographic wilt doen:

  • Een overzicht van een specifiek onderwerp delen
  • Een nieuw idee of concept introduceren
  • Een normale blogpost schrijven of een artikel boeiender maken voor lezers

Een informatieve infographic is een geschikte indeling als je een zeer technisch onderwerp gaat presenteren aan een publiek dat onbekend is met het onderwerp.

Iedereen die nieuw is met SWOT-analyses zou het concept bijvoorbeeld meteen kunnen begrijpen door naar de onderstaande infographic te kijken. In tegenstelling tot andere soorten infographics, bestaan informatieve infographics voornamelijk uit teksten of woorden in plaats van visuals.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor informatieve infographics

Breng de boodschap over met informatieve infographics door middel van de volgende best practices:

  • Voor een betere betrokkenheid, introduceer je de hoofdpunten van je infographics door middel van illustratieve pictogrammen en beschrijvende koppen.
  • Gebruik nummers (indien van toepassing) voor elke sectie in je infographic. Nummers helpen bij de leesbaarheid en het begrijpend lezen.
  • Beperk het kleurenpalet van je infographic tot drie tot vijf kleuren, zoals in het onderstaande voorbeeld. Het zorgt ervoor dat je infographics er samenhangender uitzien.

Bekijk deze sjabloon

4. Kaart infographic

Een kaart of locatie-infographic is je beste keuze als je demografische gegevens wilt presenteren of locatiegebonden informatie wilt delen. Deze infographics zijn een goede optie voor het volgende:

  • Trends op een specifieke locatie illustreren – wereldwijd, landelijk, provinciaal, stedelijk, en zelfs je eigen buurt.
  • Visuele verhalen delen van een bepaalde plek.
  • Communiceer regionale en wereldwijde statistieken op basis van locatie.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor kaart infographics

Van het analyseren van wereldwijde toeleveringsketenpatronen tot het volgen van COVID-19 herstel in je woonplaats, help je publiek gegevens en informatie te begrijpen in de context van een geografische locatie door middel van een kaart of locatie-infographic.

Hier zijn enkele best practices voor deze infographic indeling:

  • Let op de conventies voor kaartkleuren. Blauw staat bijvoorbeeld voor water zoals in rivieren, oceanen en meren. Ondertussen symboliseert de kleur rood de gebieden van bijzonder belang, zoals militaire locaties. Tevens helpt het om donkere kleuren te gebruiken voor het vergelijken van regionale gebieden of plaatsen die je wilt benadrukken.
  • Vergeet geen belangrijke details, zoals je kaartlegenda, schaalbalk en gegevensbron. Deze details helpen je publiek om je kaart infographics beter te begrijpen.
  • Vermijd rommel door meer aandacht te besteden aan je labels, zoals in de kaart infographic hieronder.

5. CV infographic

CV infographics, ook wel bekend als het visuele CV, helpen werkzoekenden zo goed mogelijk naar voren te treden door hun normale CV te visualiseren.

Gebruik een visueel cv als je aan één van onderstaande punten zit te denken:

  • Jezelf onderscheiden van andere kandidaten en ervoor zorgen dat de aanwervende manager je opbelt voor een gesprek.
  • Opvallen bij recruiters, een opmerkelijke indruk achterlaten en ze aansporen om meer over je te weten te komen.
  • Laat specifieke onderdelen en relavante ervaring in je cv zien, zoals bepaalde vaardigheden, projecten en teams waarmee je hebt samengewerkt.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor cv infographics

Of je nu op zoek bent naar je droombaan of een manier zoekt om je freelance website te laten opvallen met een visueel CV, hier zijn een aantal cv infographics tips en trucs die je moet kennen:

  • Kies een aantrekkelijk kleurenschema, lettertypes en pictogrammen die je persoonlijkheid en de rol die je wilt vervullen weerspiegelen. Als je bijvoorbeeld in de voedsel- en drankenindustrie werkt, gebruik dan voedsel icoontjes en -afbeeldingen.
  • Visualiseer je carrièregeschiedenis en vaardigheden via tijdlijnen, pictogrammen en diagrammen.
  • Zet de belangrijkste informatie bovenaan je infographic cv. Het kan je meest recente werkervaring zijn of een project dat je hebt gedaan die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Deze visual bewerken

En met Pro kun je je eigen lettertypen en merkactiva gebruiken. Werk samen met je team om samen visuals te maken. Met Piktochart heb je toegang tot een sjabloon voor al je visuele communicatie-vereisten, variërend van presentaties, posters, brochures en meer. Gratis aan de slag.

6. Lijst infographic

Het menselijk brein is dol op lijstjes, wat de populariteit van lijst infographics verklaart. Van checklists tot to-do lijstjes, lijst infographics zijn een uitstekende keuze als je één van de volgende dingen in gedachten hebt:

  • Een verzameling tips delen.
  • Een idee of onderwerp onderbouwen met belangrijke punten.
  • Je presentatie samenvatten.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor lijst infographics

Maak je lijst makkelijk te onthouden voor je publiek met behulp van de volgende best practices:

  • Houd je lijst kort en bondig in een lijst infographic.
  • Gebruik randen, nummers of vakken om elementen te groeperen.
  • Vervang opsommingstekens door pictogrammen om belangrijke punten op te laten vallen.

Bekijk deze sjabloon

7. Datavisualisatie infographic

Van alle soorten infographics zijn datavisualisatie infographics het meest geschikt om gegevens te communiceren met grafieken en diagrammen. Dit type infographic is vergelijkbaar met staafdiagrammen en cirkeldiagrammen, maar de belangrijkste functie is om verder te gaan dan het rapporteren van statistieken met visuele elementen.

Dit type infographic is te herkennen aan het volgende:

  • Een pleidooi voor een argument, mening of perspectief.
  • Impactvolle statistieken.

Bekijk deze sjabloon

Best practices voor infographics voor datavisualisatie

Datavisualisatie infographics laten de cijfers voor zichzelf spreken. Ze zijn heel veelzijdig – van studenten die de resultaten van hun scriptie willen delen tot non-profitorganisaties die meer fondsen willen werven door hun impact duidelijk te maken. Volg deze best practices:

  • Richt de aandacht waar je wilt door middel van kleuren, icoontjes en pictogrammen die bij de tekst of het nummer passen. Gebruik bijvoorbeeld transport pictogrammen en -afbeeldingen als je gegevens over de transportsector presenteert.
  • Kies de juiste diagram of grafiek voor je gegevens. Lees meer in De 10 belangrijke soorten diagrammen en wanneer ze te gebruiken.
  • Geef je grafieken en diagrammen duidelijke labels.
  • Zoek het centrale thema in je statistieken en vertel een verhaal aan de hand van dit thema. Je infographic met datavisualisatie moet antwoord geven op de vraag: waarom zou ik aandacht besteden aan deze statistieken?

Bekijk deze sjabloon

Voordat je aan de slag gaat met je infographic voor datavisualisatie, hebben we de beste tools voor datavisualisatie voor je op een rijtje gezet.

8. Vergelijking infographic

De vergelijkende infographic of versus infographic valt in de categorie populaire alternatieve infographic, met dezelfde stijl die je ziet in blogs, social media en e-mails. Het wordt niet voor niets vaak gebruikt – het helpt om duidelijkheid te scheppen bij het maken van een keuze tussen twee of meer objecten, plaatsen, ideeën of concepten.

Gebruik vergelijkende infographics voor het volgende:

  • Je publiek aanmoedigen om twee of meerdere perspectieven te zien.
  • Voor- en nadelen vergelijken.
  • Overeenkomsten en/of verschillen laten zien.

Bekijk deze sjabloon

Vergelijking infographic best practices

Help je publiek geïnformeerde beslissingen te nemen met behulp van de volgende best practices voor vergelijkende infographics:

  • Gebruik kleuren op strategische wijze. Wijs in dit type infographic bijvoorbeeld een specifieke kleur toe aan elk onderwerp of idee. De onderstaande cryptocurrency infographic gebruikt geel voor de voordelen en rood voor de nadelen.
  • Verdeel je infographic horizontaal of verticaal. Ook kun je randen en tabellen benutten als je meerdere opties wilt vergelijken.
  • Groepeer gelijksoortige onderwerpen door middel van kaders of bellendiagrammen.

Bekijk deze sjabloon

Maak een gratis Piktochart account aan om toegang te krijgen tot de vergelijking infographic maker van Piktochart en om aanpasbare sjablonen voor vergelijking infographics te downloaden.

9. Stroomdiagram infographic

De stroomdiagram infographic is een krachtig type infographic indeling:

  • Workflows vereenvoudigen.
  • Oplossingen aandragen.
  • Ideeën brainstormen.
  • Commandostructuur visualiseren.
  • Mogelijke scenario’s of gevolgen delen.
  • Zorg ervoor dat je processen met meerdere paden duidelijk en beknopt beschrijft.

Bekijk deze sjabloon

Best practices flowchart infographic

Hier zijn enkele manieren om je stroomdiagram aantrekkelijker en begrijpelijker te maken:

  • Hoewel er uitzonderingen zijn, worden de meeste stroomdiagrammen van links naar rechts en van boven naar beneden gelezen. Begin je stroomdiagram daarom in de linkerbovenhoek van je statistische infographic.
  • Gebruik stroomdiagram symbolen zoals pijlen, cijfers, stippen of lijnen om een organigram te maken en lezers aan te moedigen om mee te volgen.

Met Piktochart duurt het slechts enkele minuten om een proces stroomdiagram te maken. Bekijk de tutorial hieronder:

10. Interactieve infographic

De 10 soorten infographics (gebruik, voorbeelden en best practices) (18)

Een interactieve infographic combineert traditioneel ontwerp, beweging en interactieve elementen. Deze infographic stijl wordt vaak gebruikt in datavisualisatie voor complexe ideeën en inhoud waar gebruik wordt maakt van gamification.

Gebruik interactieve infographics voor het volgende:

  • Je publiek nieuwe informatie laten ontdekken.
  • Het type infographic ontdekken op basis van hun interesse.
  • Verhoog de tijd die je publiek besteedt aan je infographic.

Interactieve best practices voor infographics

  • Zorg dat je een einddoel voor ogen hebt voor het publiek dat interactie heeft met je infographic. Gebruik dit einddoel in de call-to-action van je infographic. Wat zijn de gewenste criteria voor de betrokkenheid van je publiek? Wil je dat ze zich aanmelden voor een nieuwsbrief om de resultaten van de quiz in je infographic te bekijken? Of wil je dat ze je hoofdverkooppagina bezoeken om meer te weten te komen over de producten die je in je interactieve infographic hebt uitgelicht?
  • Houd de interactie kort. Niemand wil veel tijd besteden aan je infographic. Het zorgt er ook voor dat de kijker meer wil ontdekken als je hem naar de volgende actie leidt. Houd dat in gedachten bij het ontwerpen van infographics.

Hoe je een keuze maakt uit alle soorten infographics die we net hebben opgesomd?

Uiteindelijk moet je gekozen indeling je helpen om je doel van visuele storytelling te bereiken, met zo min mogelijk gedoe om gegevens over een relevant onderwerp te presenteren. Wat je doelen met infographics ook zijn, van het tonen van complexe gegevens, marketingcampagnes of wereldwijde statistieken, Piktochart helpt je bij het ontwerpen van verschillende soorten infographics, zelfs als je geen “artistiek” type bent, want het biedt je overtuigende visuals en andere grafische elementen.

Van statistische infographics, tijdlijn infographics tot locatie-infographics en meer; begin met een einddoel voor ogen, de informatie die je wilt delen en de plek waar je die gaat delen.

Als je bijvoorbeeld twee keuzes wilt vergelijken, is een vergelijkende infographic de voor de hand liggende keuze. Als je voornamelijk gegevens en cijfers wilt delen, is een infographic met datavisualisatie je beste kans om trends visueel over te brengen.

Tot slot, als je wilt dat lezers zich betrokken voelen bij je infographic en langer op een pagina blijven, moet een interactieve infographic je prioriteit zijn.

Bij Piktochart is het onze missie om mensen over de hele wereld in staat te stellen krachtige verhalen te vertellen, in een visueel formaat dat belangrijk is voor hun doelgroep, door middel van verschillende grafische elementen. Wij hopen dat deze gids mensen zoals jij zal helpen bij het maken van infographics en datavisualisaties!

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot de online infographic maker van Piktochart, om je verhalen te delen via visuele elementen en grafisch ontwerp.

Of verbeter je storytelling door statistieken op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren met deze gratis cursus over de fundering van visual storytelling.

De 10 soorten infographics (gebruik, voorbeelden en best practices) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5316

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.